Beter een fictieve vriendin dan geen vriendin?

Foto: Invisible Girlfriend

Foto: Invisible Girlfriend

In Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden, worden er Startup Hackaton wedstrijden gehouden. Dit zijn wedstrijden waar software programmeurs 48 uur lang bikkelen aan hét idee voor een nieuw programma of een nieuwe mobiele app. Tijdens de wedstrijd in 2013 werd een prototype van een bizarre app getoond en niet veel later gingen de ontwerpers met de eerste prijs en een fiks bedrag naar huis. Het gaat hier om de app Invisble Girlfriend die mannen de kans geeft om een fictieve vriendin te kopen en zo vrienden en familie te sussen die maar blijven vragen ‘waarom zo’n leuke jongen als hij nog geen vriendin heeft’.

Invisible Girlfriend
De maker van de app had het domein voor Invisible Girlfriend en Invisble Boyfriend al in zijn bezit sinds 2006. Toen hij naar het Startup Weekend Hackaton in St. Louis Missori ging, bedacht hij zich op het laatste moment dat hij deze twee namen nog had. Het leek hem wel leuk om te kijken of hij er iets mee kon en binnen de korte tijd had hij een team van tien man om zich heen. Samen hebben ze binnen 48 uur een website, prototype en businessmodel voor de app gemaakt. Uiteindelijk werd het idee zo goed ontvangen dat de mannen met een zakcentje van een paar duizend dollar naar huis gingen. En ja, dan moet je er natuurlijk wel wat mee doen. Vandaag de dag is de app nog volop in ontwikkeling. De belofte was dat hij met Valentijnsdag 2014 gelanceerd zou worden in de App store en de Play store, maar daar is hij nog niet te vinden. Gelukkig is er wel al voldoende informatie beschikbaar om een beeld te vormen van de app.

Voel je aangesproken
Het brein achter de app heeft goed nagedacht over de mogelijke doelgroepen en deze zijn erg fantasievol te noemen. Zo noemt hij personen die in een homoseksuele-relatie zitten en beide bang zijn voor de reacties van familieleden. Of personen die proberen de advances van die vervelende medewerkers tegen te gaan. Daarnaast natuurlijk ook de ‘gewone’ ongelukkige singels die het zat zijn om steeds maar weer die vragen over hun relatiestatus te moeten beantwoorden.

Voor ieders budget
Of je nou student bent en weinig te makken hebt of een echte carrière tijger met een fikse bankrekening, deze app is er voor iedereen. Er zijn diverse pakketten beschikbaar met verschillende prijzen. Voor tien dollar per maand krijg je het ‘Just Talking’ pakket. Hierin zitten interactieve SMS’jes, automatische telefoontjes en simpele cadeaus. Het andere uiterste is het pakket ‘Almost Engaged’ voor $49.99 per maand. Bij dit pakket krijg je de mogelijkheid om een geheel eigen verhaal te maken om de fictieve persoon heen en kan je je vriendin zelf samenstellen en een karakter geven. Daarnaast vermeldt de website ook heel mysterieus dat er ‘Getting Serious’ voordelen bij zitten. De website laat geheel aan de verbeelding over wat dit ‘Getting Serious’ pakket precies inhoudt, maar voor $50 dollar per maand is dit vast iets heel speciaals.

Het maakt niet uit hoeveel je betaalt, de Invisble Girlfriend  is en blijft een onzichtbare fictieve vriendin die alleen op je telefoon bestaat. Maar zoals de organisatie achter de app verklaart: ‘we willen mannen geen vriendin geven waar ze in kunnen geloven – dat is een heel ander niveau van technologie- wij geven hen een beter verhaal om te vertellen, ook al is het niet waar.’

Kans van slagen
De grote vraag is dan natuurlijk: sluit deze app ook aan op de behoeften van de consument? Dat is tegenwoordig waar het om draait bij producten en de marketing ervan. Vrijwel alle singles die ik geïnterviewd heb over deze app schieten direct in de verdediging als ik over Invisible Girlfriend vertel.

Vaak beginnen ze hun verhaal door te zeggen dat ze zich niet schamen over het alleen zijn: ‘’geluk komt van binnen, uit jezelf, niet van een ander’’. Dus daarmee alleen al trappen de makers op de tenen van de consument. Verder komt er een paar sterke argumenten naar voren. Bijvoorbeeld één waarin duidelijk wordt dat het krijgen van de kleine mate van intimiteit van de Invisible Girlfriend je laat hunkeren naar meer, maar je die vervolgens niet krijgt. De makers van de app verklaren niet bang te zijn voor klanten die verliefd worden op ‘hun vriendin’, dat lijkt ze onmogelijk. Maar dat zou ik nog niet zo snel concluderen. Zo zijn er mannen die ook liefdevolle gevoelens krijgen voor ‘Siri’ (een spraakassistente op de Iphone). Een film die hierop geïnspireerd lijkt te zijn is de film ‘Her’ waar een eenzame schrijver een romantische relatie aangaat met een besturingssysteem.

­Een ander argument die de geïnterviewden aankaarten is hoe je op zoek kunt gaan naar een nieuwe liefde als je al een Invisible Girlfriend hebt. Stel je voor: je maakt vriend en familie wijs dat je een vriendin hebt, je gaat daarna stappen en je komt de vrouw van je dromen tegen. Wat doe je? Als je achter haar aan gaat denken je vrienden dat je vreemd gaat, je hebt in theorie natuurlijk al een vriendin.

Foto: girlz.nl

Foto: girlz.nl

Andrew Ho, een freelance app ontwikkelaar verklaart niet zeker te zijn of deze app kans van slagen heeft. ‘Ik zie met deze app een beetje een gelijkenis met de ‘Fake my call’ app. Deze app was wel een hype maar ik weet niet of dit idee blijvend is.’ Het nadeel volgens Ho is dat iedereen kan zien dat je een nep vriendin hebt. Dat kan veel consumenten ervan weerhouden de app aan te schaffen. Om wel een kans van slagen te hebben, moet de organisatie van Invisible Girlfriend veel tijd en moeite steken in het relevanter maken van de app. ‘Bijna elke app kan vaak gedownload worden als er veel marketing tegenaan gegooid wordt, maar het nut van een app is om geopend te blijven worden. Hiervoor zal de organisatie achter de app functies moeten toevoegen die je vaker per dag kan gebruiken.’ Wat voor functies dit zijn geeft Ho niet aan.

Conclusie
Als je het aan mij vraagt is deze app een uit de hand gelopen grap. De app zal hoogstens een tijdje een trend zijn, maar dat zal dan alleen komen door alle media-aandacht die Invisible Girlfriend krijgt. De app zal wel nuttig zijn voor mensen die tevreden zijn met hun liefdesrelatie maar andere mensen erbuiten willen houden. Denk aan het voorbeeld van de homoseksuele relatie en het weghouden van flirterige medewerkers. Maar wanneer je echt ongelukkig bent en op zoek bent naar ware liefde is deze app niets voor jou. Besteed die 50 dollar per maand dan liever aan stapavonden met je beste vrienden of spannende dates met onbekenden van datingssites. Daar ontmoet je echte mensen die je echte vriendin zouden kunnen worden. Heb je nog wel interesse in deze app? Houd dan je Play store of App store in de gaten. En voor de dames onder ons, de app voor Invisible Boyfriend is ook al in ontwikkeling.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Samantha van Meurs. Ze is een 22-jarige studente aan Hogeschool Utrecht. Naast haar studie communicatiemanagement heeft ze een passie voor schrijven en fotograferen. Met dit artikel over deze opmerkelijke app fungeert ze eenmalig als gastredacteur bij dating.blog.nl

Lees ook:Heb je een I-phone?
Lees ook:Ga zondag 5 januari online daten
Lees ook:Deze app vertelt je wie er single is
Lees ook:‘Professioneel knuffelaar’ verdient 60 dollar per 45 minuten
Lees ook:Valentijnsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.