BBC ontdekt: datingsites vol fake-profielen

Datingsites van het Britse bedrijf Global Personal

Datingsites van het Britse bedrijf Global Personal

Datingsites staan vol met nepprofielen, dat ontdekte het BBC-programma Panorama. De journalisten ontdekten dat tientallen datingsites nepprofielen aankopen van bedrijven die foto’s en gegevens van buitenlanders verzamelen en omschrijven naar de Britse markt. De overheid heeft een onderzoek aangekondigd. 

In ‘Tainted Love: Secrets Of Online Dating‘ vertelt een klokkenluider dat hij voor Global Personals – een grote Brits bedrijf met een aantal populaire datingsites – een team leidde dat nepprofielen creëerde en daarmee singles aanschreven die wel op de website ingeschreven waren, maar nog niet voor hun lidmaatschap hadden betaald. Deze leden kunnen wel berichten lezen en profielen bekijken, maar niet reageren.

Het fake-team
Het fake-team benaderde ‘gratis’ leden en schreef berichtjes waarin ze lieten weten dat ze mannen en vrouwen aantrekkelijk vonden en beter wilde leren kennen. Als de leden wilden reageren, moesten ze betalen. En door alle aandacht die ze kregen, deden ze dat maar wat graag. Als ze eenmaal hun creditcard hadden getrokken en een berichtje terug stuurden, hoorden ze natuurlijk niets meer van de fakers.

Klokkenluider Ryan Pitcher vertelt: “We zochten mensen uit andere landen, Spanje ofzo, via MySpace ofzo en stalen hun profielfoto en gegevens. Daarna begonnen we onder dat profiel berichtjes te schrijven. Het was allemaal nep, maar we deden alsof het echt was. Als we dit niet deden, verdiende de site geen geld.”

Boefjes
Om dit verhaal te bevestigen kocht de BBC zelf ook 10.000 nepprofielen aan van het Amerikaanse bedrijf ‘Usdate’. Daar zaten wat nepprofielen tussen die duidelijk nep waren zoals die van een man die de foto van Brad Pitt gebruikte en de snoetjes van bekende politici, maar er zaten ook profielen tussen van wetenschappers en BBC medewerkers die allemaal ontkenden dat ze zich ooit hadden ingeschreven bij een datingsite.

Usdate schaamt zich trouwens helemaal niet voor hun handeltje want op hun site staat: “Datingprofielen kopen was nog nooit zo makkelijk. Meer mensen op je site, zorgt ervoor dat je leden meer en langere abonnementen kopen. Het is zo simpel. Dus stop met wachten tot nieuwe gebruikers binnendruppelen en bouw een site met een miljoen nieuwe datingprofielen en je het zal stormlopen op je pagina.”

Officieel onderzoek
Het Britse overheidsorgaan Information Commissioner’s Office gaat volgens de Daily Mail een officieel onderzoek starten naar deze identiteitsdiefstal en zwendel op datingsites.

Lees ook:Mensen zijn minder kieskeurig dan ze zeggen
Lees ook:Keurmerk Veilig Daten moet zorgen voor minder oplichting
Lees ook:Malware verschuilt zich achter nepprofielen op Tinder
Lees ook:Leden Victoria Milan besteden meer dan een uur per dag aan overspel
Lees ook:De site ‘lekker afspreken’ is goed bezig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.