Betaalde datingsites zijn niet beter dan gratis pagina’s

Foto: Flickr.com/401(K) 2013

Foto: Flickr.com/401(K) 2013

Een profieltje aanmaken op een datingsite is tot daaraan toe, maar betalen om in contact te komen met andere zoekende singles is voor de meeste mensen een ding. Dertig euro per maand om andere ‘zoekenden’ te kunnen aanschrijven. Is dat het waard of zijn gratis sites eigenlijk net zo goed?

Er zijn genoeg gratis datingsites te vinden, maar de grootste vragen geld voor hun diensten – om de kosten voor reclame te dekken, want meer reclame = meer leden = meer vissen in de vijver = meer kans op dé perfecte partner; maar natuurlijk ook om winst te maken.

Frederieke Birkle deed in 2008 onderzoek naar de verschillen tussen betaalde en gratis datingsites. Haar gevoel gaf aan dat betaal de datingsites beter waren dan hun gratis concurrenten omdat er waarschijnlijk meer serieuze kandidaten op zouden zitten. Ze legde zes sites (gratis en betaald) naast elkaar en vergeleek de technische mogelijkheden, de mate waarin een gebruiker een online identiteit op kon bouwen en de mogelijkheden om met andere gebruikers te communiceren.

Lexa
Na een paar weken klikken en wegen besloot Birkle dat gratis en betaalde sites eigenlijk even goed waren. De technische mogelijkheden ontliepen elkaar niet zoveel en de mate van identiteitsvorming bleek niet afhankelijk te zijn van de website, maar van de hoeveelheid informatie die gebruikers op hun profiel zetten. Datinggigant Lexa kwam als beste uit het onderzoek. De site liet de andere (gratis) pagina’s eigenlijk alleen maar achter zich omdat ze haar gebruikers de meeste interactiekanalen aanbood.

Serieus op zoek
Of mensen die voor hun inschrijving op een datingsite betalen serieuzer zijn in het vinden van een partner heeft Frederieke niet onderzocht. Toen e-matching.nl haar leden vroeg waarom ze inge- schreven stonden, ontdekte ze dat de overgrote meerderheid kei- hard op zoek is naar the real thing. Meer dan de helft (53 procent) heeft een profiel aangemaakt omdat ze ‘een vaste relatie wilden vinden; 28 procent wilde daten, ‘maar hoopt wel een echte relatie te vinden’ en 13 procent stemde op de optie ‘Ik wil een vaste relatie, maar daten is ook leuk’.

Slechts 5 procent van de leden wil alleen daten of rondkijken.

Lees ook:Facebookgebruikers klagen over reclame datingsites
Lees ook:Casual datingsites, is dat wat?
Lees ook:Drie gratis datingsites
Lees ook:Kleine datingsites meest populair
Lees ook:Internetdaters wanhopig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.