Ben jij een perfectionist?

Het kan maar zo zijn dat je veel moeite hebt met het vinden van een partner, dat hebben wel meer mensen maar heb je er wel eens aan gedacht dat je misschien te kieskeurig kunt zijn?

Roos Woltering deelde bij VROUW een lijst met vijf punten. Ga ze na en kom erachter of jij een perfectionist en misschien iets te veeleisend bent naar het andere geslacht:

1. Verzanden in details

Perfectionisten kunnen uren besteden aan relatief onbelangrijke zaken; tijd die we meestal niet hebben. Voor je het weet heb jij je als een molletje met oogkleppen ingegraven en zie jij alleen nog maar die bullets in je powerpoint presentatie die niet precíes staan waar jij ze wil hebben….

2. Check, check, dubbelcheck (ook van je collega’s)

Niks mis met controleren, uiteraard, en met een of twee keer iets nalezen of checken, halen we er bijna altijd nog een foutje uit. Maar soms sla je door, en wordt 1 of 2 keer eerder 3 of 4 keer, omdat we koste wat kost willen voorkomen dat we een fout maken. Realiseer je dat fouten maken menselijk is en dat, zolang er geen miljoenen of mensenlevens mee gemoeid zijn, het vaak nauwelijks problemen oplevert.

3. Tot in den treure voorbereiden

Het klinkt misschien gek, want ‘goed voorbereid, is het halve werk’, maar ook hierin kan ontzettend veel tijd gaan zitten. Prima dat je de laatste mailwisseling nog eens terugleest, voordat je die ene belangrijke klant belt, maar realiseer je ook dat je echt niet alles hoeft te onthouden. Vaak is er tijdens zo’n telefoongesprek meer dan genoeg gelegenheid om iets op te zoeken.

4. Twijfelen en piekeren

 

Twijfelen doen we meestal vooraf en piekeren achteraf. Liefst doen we beide vaak ’s nachts in bed, terwijl we juist dan dolgraag willen slapen. De mechanismen gaan over hetzelfde; maken we wel de juiste keuze (of hebben we wel de juiste keuze gemaakt)? Realiseer je dat er niet zoiets bestaat als de perfecte keuze en dat een keuze vaak beter is dan geen keuze.

5. Alles zelf willen doen en nooit hulp vragen

Fijn dat je niet continu werk naar collega’s doorschuift, maar soms is het juist heel fijn om de expertise van je collega’s in te zetten. Omdat ze soms gewoon beter zijn in dingen dan jij, ze vaak niet een beter maar een ander licht op de zaak kunnen schijnen en omdat twee nou eenmaal meer weten dan een.

Zoals misschien wel begreep, gaan deze punten vooral over de werksfeer. Bedenk je goed dat deze punten ook heel goed kunnen voorkomen bij het zoeken naar een partner. Ben je misschien te kieskeurig? Dan is het tijd om een ‘wat mindere keuze’ ook wat aandacht te geven, het zal je verrassen!

Lees ook:Zo ga je je date-angsten te lijf
Lees ook:Datetip: Bucketlist maken
Lees ook:Werkende vrouwen en collega’s
Lees ook:Kantoordaten groeit in populariteit
Lees ook:Duidelijkheid is belangrijk voor mannen

Eén reactie op “Ben jij een perfectionist?

  1. One Night Stand

    Ik denk dat veel mensen uiteindelijk te perfectionistisch zijn, waardoor de keuze van man en vrouw vaak eindigt in oppervlakkigheid en men kiest voor het uiterlijk.

    Uiteraard is dat wel het eerste wat je ziet, maar stille wateren kennen diepe gronden!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.