Zo ziet mijn perfecte eerste (internet)date eruit

Eerlijk is eerlijk, ik heb al flink wat eerste dates achter de rug. Sommigen waren heel leuk, sommigen waren heel stom. Waar spreek je af en hoe laat? Ik heb daar door schade en schande wel wat tips voor verzameld. Benieuwd hoe mijn perfecte eerste date eruit ziet?

Er zijn twee soorten dates: dates met mensen die je al kent en dates met mensen die je via een datingsite kent of aan wie je gekoppeld bent. De dates met bekenden zijn het makkelijkst. Je kent elkaar al en weet als het goed is dat jullie het samen leuk kunnen hebben – waarom zou je anders op date gaan? – dus ga iets leuks doen. Bowlen, waterfietsen of samen naar het pretpark. Doe iets! Dat is volgens wetenschappers de beste manier om romantiek aan te wakkeren.

Lees meer: Bowlen perfecte eerste date

De spannendste eerste dates waren voor mij die met iemand die ik van het internet kende. Je hebt elkaar al uitgebreid gecheckt op een datingsite, gemaild en meestal ook al even gebeld en dat was allemaal zo leuk dat we dachten: we moeten elkaar ontmoeten. Je begrijpt dat de verwachtingen dan hooggespannen zijn.

Geen etentjes meer
Voorheen liet ik me nog wel eens verleiden tot een etentje als eerste date, maar daar ben ik mee gestopt na de laatste dramadate. Alles leek te kloppen aan deze man, tot ik hem ontmoette. Al in de stationshal wist ik dat er nooit romantiek tussen ons zou zijn. Hij bleek ouder, dikker, grijzer en kaler dan z’n foto’s hadden laten zien en daarbij was hij superverlegen.¬†Nog voordat we bij de eerste kroeg waren, was de gespreksstof op en toen moesten we nog een hele avond.

Een half uur is genoeg
Sinds deze date hou ik me aan het advies dat ik anderen altijd al gaf: een eerste date met een onbekende hoeft niet langer dan een half uur te duren. Dat is lang genoeg om definitief te beslissen of je iemand leuk en aantrekkelijk vindt. Meestal weet je dit al na een paar seconden, maar heb je nog even nodig om dit gevoel te bevestigen.

Kopje koffie?
Ik probeer mijn eerste dates aan het eind van de middag of na het avondeten te plannen. Als je afspreekt voor een kop koffie en het klikt, kan je altijd nog ‘verlengen’ door samen te gaan eten of borrelen. Als het niets is, fingeer je etensplannen of met vrienden of een vroege afspraak in de ochtend en vertrek je. Niets aan het handje.

Altijd buiten de deur
Een koffietentje vind ik een goede plek voor een eerste ontmoeting. Buiten de deur dus, op neutraal terrein. Thuis afspreken is wat mij betreft een absolute no-no. Als het niets wordt, weet hij of zij wel waar je woont. Heel onhandig als iemand zich niet gemakkelijk laat afwijzen.

Meer lezen: Veilig daten doe je zo

En dan?
Als je date leuk was laat je dit natuurlijk merken. Misschien door een zoen bij het afscheid, want zoenen is leuk, of anders door het uit te spreken en te laten weten dat je wel open staat voor een vervolg. Als dat wederzijds is, kan je de volgende dag een nieuwe afspraak maken.

Meer lezen: Zo weet je of je haar mag zoenen

Was het minder, wees hier dan gewoon eerlijk over. Niets zo irritant als onduidelijkheid, zeker niet als een van de twee de date wel leuk vond, maar de ander niet durft te zeggen dat hij/zij geen toekomst ziet. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden, dan kom je een heel eind.

Happy dating!

Lees ook:Daten: let op de tijd
Lees ook:Veilig daten doe je zo
Lees ook:Hou het daten leuk
Lees ook:Zo laat jij een goede indruk achter op je date
Lees ook:Hoe goed ken jij je date echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.