Veilig daten doe je zo

Foto: Flickr.com/Ryan Smith Photography

Je zag het maar aan dat Amerikaanse meisje dat op door d’r date onder schot gehouden en beroofd werd; daten is niet geheel risicoloos. Helaas is niet iedereen altijd eerlijk over zijn of haar intenties en het is goed dat altijd in je achterhoofd te houden. Hier een handleiding om in ieder geval wat veiligheid in te bouwen.

Weet wie je date
Als jij op date gaat met een vriend(in) van een vriend(in)/kennis/familielid is er al een soort van natuurlijke sociale controle. Je weet dat de persoon die je gaat ontmoeten is wie je denkt dat het is en als hij of zij zich misdraagt zal je jullie wederzijdse kennis er over horen. Dat is een goede stok achter de deur.
Maar wat als je afspreekt met iemand die je online hebt leren kennen? Meestal moet je dan volledig afgaan op wat hij of zij jou verteld heeft en dat kan natuurlijk alles zijn. Probeer daarom in ieder geval van tevoren te ontdekken of wat hij of zij jou vertelt klopt. Ken je elkaar van een datingsite? Google dan de profielfoto even, komt de naam die jij kent overeen met de resultaten die de zoeksite ophoest? Mooi! Zo niet, vraag nog even scherp door. Voorgelogen worden is niet oké.

Even bellen
Het is meestal fijn om even te bellen voor je date. Je hebt elkaar dan al even gesproken, weet of je wat hebt om over te praten en kan gelijk even checken of hij of zij wel degene is met wie je denkt dat je af gaat spreken. Twijfel je aan de identiteit van de persoon met wie je afspreekt, probeer dan te voorkomen dat hij of zij je nummer krijgt, bijvoorbeeld door met een geblokkeerd nummer te bellen. Niets zo irritant als een date die geen romantiek oplevert, maar wel een eindeloze stroom ongewenste belletjes/sms’jes/Whatsappjes etc.

De date
Spreek de eerste keer op neutraal terrein af. Spreek dus niet thuis af en laat je ook niet ophalen. Zorg dat je zelf van een naar de afspraak kan reizen en dat je je date niet nodig hebt om thuis te komen. Drink dus ook niet te veel.
Een drankje in de kroeg is voldoende om te checken of je hem/haar aantrekkelijk vindt. Is het leuk, dan kan je blijven. Is het niets, dan kan je gaan. Laat je – zeker als je elkaar niet kent – niet verleiden tot boottochtjes of andere activiteiten die ervoor zorgen dat je verplicht bent veel tijd met elkaar door te brengen of op een plaats moet blijven. Dat kan altijd later nog.

Thuisbrengen?
Leuk, maar alleen als je hem of haar met je adres vertrouwt. Als je je nog niet veilig voelt bij je date, mag je best tot een tweede of derde afspraakje wachten.

Back-up
Zorg dat iemand weet waar je bent en spreek af dat je na afloop laat weten hoe hoe het was en of je weer veilig thuis bent. Het klinkt suf, maar het is voor je eigen veiligheid. Het zou toch onhandig zijn als je vrijdagavond een date hebt en mensen je maandagochtend pas op je werk echt gaan missen. Gewoon even regelen dus.

Ohja, en have fun. Daten is leuk, als je het maar veilig doet.

Lees ook:Dating, zorg dat iemand het weet
Lees ook:Zo ziet mijn perfecte eerste (internet)date eruit
Lees ook:Jongeren datingtips
Lees ook:Wat nou, nachtnet
Lees ook:Daten: let op de tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.